Geval vd Maand 2017-11-23T09:36:58+00:00

Geval van de maand

Schurft konijn

Ook deze maand hadden we op een middag te kampen met een ziek gevonden konijntje. Een volwassen voedster (vrouwelijk konijn) werd binnengebracht. Het dier was enorm mager en het hoofd en de oren zaten volledig onder de korsten.

      

Na onderzoek werd duidelijk dat het konijn schurft had. Schurft is door de symptomen en door microscopisch onderzoek van een huidafkrabsel te herkennen.
Symptomen zoals jeuk, krabben, kale plekken, wondjes, bruine ingedroogde korsten, ontstoken oorschelp, algehele zwakheid en vermagering zijn typerend bij schurft.
Oorschurft ontstaat doordat een mijt (Psoroptes Cuniculi) binnendringt in de oorschelp van het konijn. In het beginstadium is het moeilijk te herkennen door de eigenaar. Let vooral geregeld op de volgende symptomen ;
door de enorme jeuk zal uw konijn steeds met zijn achterpootjes willen wrijven aan zijn oren, hij zal het aangetaste oortje iets laten hangen en er wordt af en toe met het kopje geschud.

Konijnen zullen zich dus besmetten door contact met een besmet konijn. Maar ook de omgeving zoals het hokje en het stro waarin een konijn met oormijt gezeten heeft kunnen voor besmetting zorgen. Oormijt is namelijk enorm besmettelijk.

De volwassen oormijt leeft aan de oppervlakte van de huid en boort hier gaten. De totale cyclus van een mijt duurt 3 weken. Indien deze mijt de gastheer verlaat, overleeft deze nog 21 dagen.

Indien oormijt niet behandeld wordt, kan deze ook door het trommelvlies breken en zo voor middenoorontsteking maar ook voor neurologische problemen zorgen. Het is dus zeer belangrijk om vroeg in te grijpen.

Gelukkig is de behandeling van schurft bij het konijn tegenwoordig zeer mens- en diervriendelijk.
We gaan het dier minstens driemaal behandelen met ivermectine (om de 7-14 dagen) of met een pipetje Stronghold (werkzame stof Selamectine), dit met een interval van één maand.

Indien het dier goed is behandeld en u de omgeving / het hok voldoende gereinigd en ontsmet hebt, heeft schurft een goede prognose. Hygiëne is ook in dit geval dus zeer belangrijk.

Ondertussen stelt dit konijntje het enorm goed. We kregen van de verzorgster al enkele foto’s doorgestuurd. Na amper 3 weken ziet het konijn er al stukken beter uit. Een echte metamorfose!

      

Myiasis of madenziekte

Groot gevaar voor oa. konijnen in de komende warme maanden

Wat?

Indien uw konijn vieze haren, een plakpoep, een wonde of een huidontsteking zoals urinebrand, … heeft moet u als eigenaar oppassen. Deze zwakke plekken van uw konijn zijn namelijk enorm aantrekkelijk voor vliegen. Vooral de groene vleesvlieg legt hier graag eitjes in waardoor myiasis ontstaat.
Myiasis of de madenziekte is een aandoening waarbij vliegen eitjes leggen in de haren van uw dier. Uit deze eitjes komen maden die onder de huid kruipen en daar enorme ravage aanrichten. Indien u maden opmerkt bij uw konijn is het belangrijk dat u meteen naar de dierenarts gaat om de behandeling tegen myiasis te starten.
Om het konijn te behandelen wordt het onder sedatie gebracht. We gaan in eerste instantie de haren zoveel mogelijk wegscheren om daarna de maden te verwijderen en de huid te spoelen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te behandelen. Maden richten snel enorme schade aan en het konijn kan hierdoor overlijden. Als nabehandeling krijgt het konijn de nodige antibiotica en pijnstilling mee naar huis.

Beter voorkomen dan genezen!

We raden aan om zowel uw konijnenhok als uw konijn zelf zeer goed in de gaten te houden, vooral bij warm weer.
Controleer uw dieren in de zomer dus geregeld. Tweemaal daags is aangeraden aangezien myiasis heel snel kan ontstaan. Hygiëne van het hok is uiteraard ook enorm belangrijk!
Indien uw konijn last heeft van een plakpoep zal u de voeding moeten aanpassen.
Qua voeding is het aangewezen uw dier onbeperkt hooi of gras te geven en dagelijks een portie verse groenten en kruiden.
Eén soeplepel korrels per dag is voldoende voor uw konijn. Hierbij kiest u best voor een homogene korrel en geen mengeling. Konijnen eten namelijk zeer selectief waardoor ze onvoldoende voedingsstoffen kunnen binnen krijgen indien ze enkel de bestanddelen opeten die ze graag lusten.
Preventief beschermen is zeker aan te raden. Dit kan bijvoorbeeld met een pipet stronghold aan te brengen, de werkzame stof zal een preventieve werking hebben bij konijnen tegen myiasis. We adviseren dus om gedurende de warme maanden elke 3 a 4 weken stronghold aan te brengen.

Voorbeeld van op onze praktijk

In de praktijk werd een konijntje binnen gebracht met een grote wonde welke vol met maden zat. Aangezien het konijn zo gevonden werd weten we de juiste oorzaak niet van deze myiasis. Mogelijk had het konijn een wonde waar de vliegen naartoe gekomen zijn en hebben de maden daarna de wonde enkel groter gemaakt.
De wonde werd op de praktijk onder sedatie verzorgd. De maden werden verwijderd en de wonde werd proper gemaakt en gehecht. Aangezien het konijn niet wou eten hebben we de opvolging in de praktijk gedaan. De eerste dagen hebben we het konijn moeten dwangvoederen maar na elke dagen kwam zijn eetlust terug. Na 10 dagen antibiotica, pijnstillers en ontstekingremmers mocht het konijn naar huis.
Binnen enkele dagen komt hij nog eens op controle om de hechtingen te verwijderen.