U kunt bij Dierenartsenpraktijk Ter Dreve terecht voor:
kleine huisdieren
Voeding
Aangezien konijnen zeer gevoelig zijn aan darmproblemen, is het van belang voldoende ruwvoer te voorzien. Een goede voeding bestaat uit :
- Dagelijks onbeperkt hooi of gras
- Verse groenten en kruiden zoals groen van wortels, gras, andijvie, verse kruiden oa peterselie, …
- GEEN fruit (bevat te veel suikers, verstoren de darmflora)
- Korrels zijn niet essentieel, je geeft ze beter niet aan konijnen met overgewicht. Indien je toch korrels geeft dan volstaat 1 soeplepel biks per dag.
(Teveel korrels veroorzaken namelijk blaaszand, overgewicht, platte mest en gasvorming in de darm) - Continu vers water
Voortplanting
De voedster is geslachtsrijp op 150-200 dagen, een ram daarentegen reeds op 120 dagen.
Konijnen zijn gedurende het hele jaar vruchtbaar. Een dracht duurt gemiddeld 31 à 32 dagen, met daaropvolgend een lactatie van 30 à 40 dagen .
Vaccinaties
1. RHD (Rabbit Haemorrhagic disease) of VHS (Viraal haemorrhagisch syndroom)
Dit is een zeer besmettelijk en dodelijk virus. De ziekte wordt overgedragen via direct contact tussen konijnen, maar ook via besmet materiaal, zoals kledij, drinkflesjes, besmet gras,. . .
De symptomen zijn sufheid, stoppen met eten, koorts en knarsetanden. In de laatste fase wordt vaak een bloederige, schuimige neusvloei gezien. Er bestaat geen behandeling tegen RHD en de meeste aangetaste dieren sterven binnen de 72u.
Preventie is mogelijk via vaccinatie. Vaccinatie kan vanaf de leeftijd van 5 weken, daarna dient dit jaarlijks herhaald te worden.
2. Myxomatose
Myxomatose is een ernstige konijnenziekte. Het virus wordt verspreid door vectoren (dragers) zoals oa. muggen en de konijnenvlo. De konijnen vertonen huidverdikkingen, voornamelijk ter hoogte van de oogleden, lippen, neus en oren. Ook opvallend zijn tranende ontstoken oogjes. De meeste dieren sterven.
Vaccinatie is mogelijk vanaf de leeftijd van 5 weken, daarna dient dit jaarlijks herhaald te worden.
3. RHD2
Het grote verschil met de klassieke variant van RHD is dat deze RHD2 ook jonge dieren treft.
Symptomen zijn dat konijnen het benauwd krijgen, soms bloedingen uit neus en geslachtsorganen, soms enkel lusteloos en suf.
Maar vaak sterven de konijnen zonder dat er ook maar iets te zien is.
In tegenstelling tot RHD duurt hier de sterfte iets langer, namelijk 3-5 dagen, helaas want zo is er meer kans op verspreiding.
De vaccinatie voor RHD2 dient halfjaarlijks herhaald te worden.